Is het voordeliger om de schoorsteen zelf te reinigen?
Het is een goed idee om regelmatig je schoorsteen te reinigen om problemen te voorkomen. Een schoorsteen die niet goed wordt onderhouden, kan namelijk leiden tot brand of CO-vergiftiging. Maar een schouwveger kost geld. De vraag is dan of je je schoorsteen zelf kunt reinigen en of dat goedkoper is. We leggen het hier voor je uit.
Is het mogelijk om de schouw zelf te kuisen?
In sommige gevallen mag je je schouw niet zelf kuisen. Dat komt doordat er een wettelijke verplichting is om bepaalde centrale verwarmingsinstallaties te laten kuisen door een vakman. Soms kun je je schoorsteen natuurlijk wel zelf reinigen. Er zijn dus twee mogelijkheden.
Optie 1: individuele (decentrale) stooktoestellen
Bij individuele stooktoestellen en kachels is het inschakelen van een schoorsteenveger niet verplicht om een schone schoorsteen te bekomen. Toch is het een goed idee om de toestellen regelmatig te laten controleren om problemen te voorkomen.
Je kunt ervoor kiezen om dit soort toestellen door een vakman te laten reinigen, of je kunt zelf proberen ze schoon te maken. Hier moet je wel altijd je eigen veiligheid voorop stellen.
Ook kunnen professionele schoorsteenvegers meer diensten uitvoeren dan jij. Dat is nodig om problemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.
Optie 2: centraal stooktoestel type B
Wanneer je een centraal stooktoestel van het type B hebt, ben je verplicht om regelmatig je schouw te reinigen. Dat is zowel het geval bij vaste brandstof en stookolie, als bij gaskachels met een bepaald vermogen.
Je moet dan een expert inschakelen om het onderhoud van een cv–ketel uit te voeren. Hier is het reinigen door een expert ook verplicht. Je moet elk jaar bij vaste brandstoffen of stookolie een expert de gehele schoorsteen laten schoonmaken. Bij een systeem dat gas verbrandt, moet de schoorsteen elke twee jaar worden gereinigd, aangezien er bij gasverbranding minder roet vrijkomt.
Kun je je schoorsteen of kachel zelf vegen wanneer je een centraal verwarmingssysteem hebt? Het antwoord is nee. Je bent in dit geval verplicht om een expert in te schakelen.
Wil je meer info over het reinigen van je schoorsteen?
Vul dan snel dit formulier in en ontvang gratis offertes!
Ontvang offertes
Wat is duurder: zelf de schoorsteen vegen of een vakman inschakelen?
Zelf je schoorsteen vegen is goedkoper wanneer je de roetlaag in het rookkanaal goed verwijdert. Tegelijk kost een schoorsteenveger inschakelen meer geld, maar dan heb je wel de zekerheid dat alles goed gereinigd is.
Prijs zelf schoorsteenvegen
Een reinigingsblok dat je in de open haard legt, kost gemiddeld 10 euro. Als je de veegset koopt, ben je ongeveer 30 euro lichter. Dat maakt zelf reinigen een goedkope oplossing voor wie niet verplicht is tot reiniging.
Als je het schoonmaken echter niet goed doet, kun je grote problemen ervaren. Schouwen zonder volwaardige reiniging kunnen namelijk schoorsteenbranden of CO-vergiftiging veroorzaken. Het kan ook zijn dat je schoorsteen gewoon niet gekuist kan worden door jezelf. Vogelnesten kun je moeilijk zelf verwijderen. Daarvoor heb je een vakman nodig.
Als ook de centrale verwarming onderhouden moet worden, ligt de prijs al gauw tussen de 100 en 150 euro. Natuurlijk is zelf de schoorsteen reinigen wel een effectieve manier om geld te besparen, mits je de taken goed uitvoert.
Hoeveel kost het om een schoorsteen te laten reinigen?
Als je een vakman inschakelt, betaal je tussen 60 en 100 euro, exclusief btw. Wanneer je bijkomende diensten wilt, zoals een camera-inspectie, zal je iets meer moeten betalen. Een camera-inspectie kost 100 euro. Als het schoorsteenvegen deel uitmaakt van het onderhoud van de centrale verwarming, betaal je tussen de 100 en 150 euro.
Wel kun je, als je huis ouder is dan 5 jaar, een verlaging van het belastingtarief krijgen. Je betaalt dan 5 procent btw in plaats van 21 procent. Een andere manier om de prijs te verlagen, is om een onderhoudscontract met de technicus af te spreken. Hij of zij zal dan een keer per jaar langskomen om het onderhoud te doen, terwijl je een lagere prijs betaalt.
Hoe kuis je een schoorsteen?
Er zijn twee methoden om je schoorsteen schoon te maken: manueel en chemisch.
Chemisch via een blok
Wanneer je chemisch schoon wilt maken, kun je reinigingsblokken kopen. Die speciale blokken kun je verbranden in de schouw. Door de chemische stoffen die vrijkomen bij de verbranding, komt het roet los van de wanden van de schouw. De blokken verwijderen het roet op een chemische manier.
Het dient wel gezegd te worden dat vakmannen vaak geen vertrouwen hebben in de werking van de blokken. Met de reinigingsblokken is er namelijk geen garantie dat al het vuil verdwijnt. Wel is het een goede manier om je schoorsteen te onderhouden. Roet kleeft namelijk moeilijker vast aan de wanden van de schoorsteen na het verbranden van de blokken.
Schoorsteenveegset
Ook kun je zelf proberen om handmatig je schoorsteen schoon te maken. Daarvoor heb je een veegset nodig. Wanneer je die set hebt, heb je twee opties: je kunt zowel van boven als van beneden schoonmaken.
Schoonmaken van beneden is de gemakkelijkste manier. Je moet dan de borstel aan een lange, flexibele stok vastmaken. Je steekt de borstel langs de onderkant in de schoorsteen. Vervolgens moet je de borstel in roterende bewegingen door de hele lengte van het rookkanaal halen.
Wanneer je van boven naar beneden veegt, moet je de borstel aan een kogel hangen. Die laat je dan vanaf het dak in je schoorsteen zakken. Je beweegt de borstel dan om het roet los te maken. Dat losse roet moet je opvangen.
Deze methode betekent natuurlijk dat je op je dak moet klimmen, wat gevaarlijk kan zijn voor je veiligheid. Je moet je immers goed vasthouden aan de bovenkant van de schoorsteen en op het dak kunnen balanceren.
Aandachtspunten bij het vegen van de schouw
Om een schone schoorsteen te krijgen, moet je letten op een aantal aandachtspunten.
Ten eerste moet je zeker zijn dat je je eigen veiligheid kunt garanderen. Als je niet gewend bent om op een dak te staan, kun je er beter niet op klimmen om je schoorsteen te vegen. Schakel dan een vakman in.
Ten tweede is het van belang dat je weet waar je met het roet en de andere gevaarlijke stoffen naartoe moet. Je kunt ze immers niet gewoon in de vuilbak gooien. Dat is een belangrijke reden om een expert in te schakelen. Die weet hoe gevaarlijke stoffen op de juiste manier weggegooid moeten worden.
Ten derde moet je zeker zijn dat er geen mankementen aan je schouw zijn. Als die onbehandeld blijven, kunnen ze een groot gevaar vormen voor je schoorsteen, je huis en je gezondheid.
Schakel een professional in voor het vegen van je schoorsteen
Als je verplicht een schoorsteen moet laten reinigen, schakel je het beste een vakman in. Ook als je de keuze hebt, is het een goed idee om een expert in te schakelen voor het reinigen van de schoorsteen. Dan ben je immers zeker dat je schoorsteen helemaal in orde is. Die vakman kan bovendien de nodige reparaties uitvoeren, zoals kapotte stenen vervangen of voegen herstellen. Zo ben je er zeker van dat de schoorsteen veilig is en langer zal meegaan.
Ben je op zoek naar een schoorsteenveger of onderhoudsexpert?
Vraag dan hier gratis je offertes aan!
Ook interessant voor jou:
Welke professional moet de schouw reinigen?
+
Je kunt natuurlijk niet eender wie inhuren om je kachel en schoorsteen te reinigen als onderdeel van het onderhoud van een centrale verwarmingsinstallatie. Je moet betrouwbare specialisten inschakelen wanneer je je centrale verwarmingsinstallatie laat onderhouden. Zij zullen de schoorsteen schoonmaken, als deel van het gehele onderhoud. Zo vang je twee vliegen in een klap!
Je kunt ook een professionele schoorsteenveger inschakelen wanneer je je schoorsteen voorafgaand aan het onderhoud of los daarvan laat vegen. Dan krijg je van de schoorsteenveger een attest dat je moet afgeven aan de expert die het onderhoud zal doen.
Je kunt kiezen welke schoorsteenveger je inschakelt. Je werkt het beste met een erkende en betrouwbare schoorsteenveger. Doe dus voldoende onderzoek naar de schoorsteenvegers in je buurt. Ook offertes vergelijken kan daarbij helpen!
Is het verplicht om je schouw te kuisen?
+
In bepaalde gevallen is het verplicht om je schoorsteen schoon te maken. Dat is wanneer je schoorsteen aangesloten is op je centrale verwarmingssysteem. Bij een cv, gas of vaste brandstoffen moet je een volwaardige reiniging laten uitvoeren door een expert.
Zelfs als dat niet het geval is, is het nog steeds een goed idee om je schoorsteen schoon te laten maken door een specialist. Na het reinigen levert de schoorsteenveger namelijk een attest af. Dat attest moet je aan je verzekering geven.
Het attest dient als bewijs dat je open haard en schoorsteen schoon zijn, en dat is belangrijk. Als er namelijk een brand uitbreekt, zal de verzekeraar nagaan of je er alles aan hebt gedaan om het risico op een schoorsteenbrand te beperken. Het attest dient als bewijs daarvan.
Is het toegestaan om zelf de schoorsteen te reinigen als dat verplicht is?
+
Als je een wettelijke verplichting hebt om de schoorsteen regelmatig te reinigen, mag je niet zelf je schoorsteen reinigen. Je bent dan verplicht om een schoorsteenveger of onderhoudsexpert in te schakelen.
Als je dat wel doet, kan het zijn dat je gemeente je zal vragen om zo snel mogelijk je schoorsteen te laten vegen. Dan heb je dubbele kosten, aangezien je waarschijnlijk tijd en geld hebt geïnvesteerd in het zelf reinigen. Bovendien zul je dan ook een technicus of specialist moeten inschakelen. Zo ben je uiteindelijk een hoop geld kwijt.
Hoe asbest in je schoorsteen herkennen?
+
Het herkennen van
asbest in je schoorsteen is vaak moeilijk, omdat het meestal niet direct zichtbaar is. In oudere schoorstenen kunnen cementbuizen soms asbest bevatten, maar dit is met het blote oog niet altijd te zien. Asbest kan verwerkt zijn in verschillende onderdelen, zoals de schoorsteenpijp, de schouw, de mantel, de afvoerpijp of het rookkanaal.
Meer info over het schouwvegen? Stel je vraag en ontvang advies op maat
Wil je je schoorsteen laten vegen of ben je op zoek naar een technicus die het verplicht onderhoud kan doen? Vraag dan offertes aan en vergelijk ze. Zo vind je de perfecte vakman voor de beste prijs.
Wij respecteren uw privacy
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologieën ("cookies"). Sommige
van deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en de applicatie.
Andere stellen ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren, u artikelen en
advertenties voor te stellen die aangepast zijn aan uw profiel, of om contact met u op te
nemen via sociale netwerken.
Om ons toe te staan deze cookies te gebruiken, klikt u op de knop "Aanvaarden". Indien u
sommige of alle cookies wenst te weigeren, klikt u op "Bewerken". Lees ons
privacybeleid
voor meer informatie.
Afhankelijk van uw toestemming gebruiken wij de volgende cookies: advertentiecookies,
analysecookies, cookies voor het meten van doelgroepen, functionele cookies en
prestatiecookies.
Wij plaatsen cookies en gebruiken geen gevoelige informatie van uw apparaat om onze
producten te verbeteren en om gepersonaliseerde advertenties en inhoud weer te geven. U kunt
deze verschillende cookies aanvaarden of weigeren.
Om meer te weten te komen over cookies, de gegevens die wij gebruiken, de verwerking die wij
ermee doen en de partners met wie wij samenwerken, kunt u ons
privacybeleid
lezen.